fredag 14 september 2007

Mean girls...

Såg häromkvällen en film på tv som hette "Mean Girls". Om en tjej som vuxit upp i Afrika där hennes föräldrar jobbat som zoologer. Nu kommer hon tillbaka till USA och ska börja skolan där, vilket inte blir så lätt. Skolan har olika grupperingar, nördarna, de populära osv. Var passar Lindsays rollkaraktär in?


Ja, jag vet- det är kanske egentligen en ungdomsfilm men jag gillar faktiskt den typen av filmer. Filmer om "sk" nördiga och icke-populära tjejer/killar som sen blir poppis, inte pga att de är så snygga och så utan pga deras personlighet, pga den de är.


Fast egentligen- tjejerna som spelar i dessa filmer är ju aldrig "fula". Ta tex Lindsay Lohan (som spelar i Mean Girls), Anne Hathaway (En prinsessas dagbok),Hilary Duff och Olivia Newton-John (Grease) för att bara nämna några. Jag menar, de har ju inte utseendet emot sig precis. Ändå verkar det som ingen ser dem (i filmen alltså).


Dessa grupperingar som alltid är med i denna sortens filmer, nördarna, hip-hoparna, de populära osv- ser det verkligen ut så i de amerikanska skolorna?? Är det den verkligheten som de amerikanska ungdomarna får tampas med varje dag i skolan? Och hur är det i våra svenska skolor, är det likadant här?


Varför är alltid de smarta tjejerna och killarna "dumma" och nördiga men de "snygga" populära?? Och den "snyggaste" tjejen på skolan är alltid cheerleader och ihop med kaptenen i skolans fotbollslag, som ju naturligtvis också är vrålsnygg. (Kan man inte spela fotboll annars, om man inte är snygg alltså)? Och den snygga tjejen är nästan alltid elak. Är man elak bara för att man ser bra ut? Och snäll för att man inte ser riktigt lika bra ut? Är det så i verkligheten eller är det bara fördomar??


Jag tror nog mer på det senare. Att det är fördomar.


Som mamma till 4 barn i skolåldern i både låg, mellan- och högstadiet så är det inte konstigt om man ibland funderar på hur det ser ut och är i skolan. Man vill ju att de ska ha det bra där, de tillbringar ju så mycket tid där. Det är deras arbetsplats och man vill att de ska ha en bra arbetsmiljö och vara omtyckta och ha kompisar.


Och att de är schyssta mot andra- det är också viktigt att lära sina barn. De behöver inte gilla alla eller vara kompis med alla, men att respektera andra och försöka samarbeta - det tycker jag är viktigt att de lär sig. Det måste man göra när man blir vuxen och kommer ut på en arbetsplats. Man vill ju själv bli respekterad, då måste man vara likadan tillbaka.



"Som du vill att andra ska göra mot dig, måste du göra mot dem".




Självklara ord egentligen men inte alltid ihågkomna. Tänk om alla lydde dem, då skulle världen se lite bättre ut. Nu är jag glad så länge det fungerar bra för barnen i skolan, att de trivs och har sina kompisar. Och att de vågar vara sig själva och inte låtsas vara nån de inte är. Det vinner man på.....Ingen är perfekt och och att våga erkänna det, det är stort. Sanna är dessa nedanstående ord.....







Inga kommentarer: