fredag 28 september 2007

Hel- eller halvtid?

Läste på text-tv idag att föräldrar känner en av en viss tidspress. De känner att de inte hinner med allt. I en undersökning så svarade upp till 40 % av de tillfrågade kvinnorna att de skulle vilja gå ner i arbetstid, och 15 % av männen att de skulle vilja gå ner i arbetstid. Ändå så läser man i olika reportage och hör att det ställs krav på att den som ska få jobba heltid ska få göra det. Tydligen så ses det bland vissa som något "fult" att vilja jobba mindre för att kunna vara tex hemma mer med sina barn.

Jag tror inte vi är skapta att vara några supermänniskor som ska orka och hinna vara överallt. Om man har barn så är det i sig ett heltidsjobb, hur ska man då kunna orka eller hinna med ett heltidsjobb till? Det är ingen lätt ekvation att lösa och ingen lätt fråga. Barn ska ju inte heller ses som ett hinder utan som en tillgång, en gåva. Inte något som man måste avstå ifrån pga pengar. Usch- vad hemskt.

Jag tror ärligt talat att fler föräldrar skulle vilja vara hemma mer, men att de anser sig inte ha råd till det.

Jag tror också att fler skulle kunna vara hemma om de ändrade på sina levnadsvanor. Man pratar så mycket om att man inte klarar sig på en lön idag, att båda måste jobba för att kunna klara sig osv. Visst, det är dyrt att leva idag, men man kan själv vara med och avgöra sin levnadsstandard till viss del. Man måste inte resa, man måste inte köpa alla nya tekniska prylar, man måste inte bo flott och man måste inte ha allt det senaste. Nu vet jag att detta inte gäller alla. Ensamstående tex vet jag av egen erfarenhet inte har det så lätt. Arbetslösa, sjukskrivna är andra osv. Men man kan ändå göra vissa prioriteringar och se över vad man anser vara viktigast och då kanske man får avstå från något, tex att resa till förmån för annat.

Barnen är ju det bästa vi har och de växer upp så fort och det andra är kvar. Och barnen tror jag mest uppskattar att bara få vara med sina föräldrar, att föräldrarna har tid med dem och att få känna att de är allra viktigast.
"Ett barn är ett mirakel
väl värt att vänta på.
Det största och bästa
en far och mor kan få".






Inga kommentarer: