fredag 28 september 2007

Bötning


Såg på reprisen av "Uppdrag Granskning" som bla handlade om bötning.(Se mer om bötning på http://www.gp.se/sjp/Crosslink.sjp?d=113&a=245328-66k sök på "bötning") Det handlade om två killar- offer och förövare. Den ena killen hade varit med och krossat en ruta i en bil. Bilägarens kompis började då hota killen som krossat rutan, han skulle ha 3000 kronor och killen blev även misshandlad. Inte förrän killen berättade för sin mamma efter en tid och de polisanmält det hela så tog det slut. Men killen fick även flytta, var rädd för att han skulle bli misshandlad igen då han nu var en sk golare eller tjallare.

Rena rama maffiametoderna, och det hos unga tonårskillar som kan vara så unga som tolv år!!!

En annan kille var med i programmet och berättade om vad han varit med om. Han var skyldig en tjejkompis 100-150 kronor. Det glömdes bort, men efter en tid blev han hotad och skulle betala 400 kronor. Han gjorde det då han inte ville ha bråk, men hoten fortsatte och han skulle hela tiden betala mer pengar. Det dröjde ett halvår innan killen berättade för sina föräldrar och han lämnade inte huset på åtta månader. Han använde inte sin telefon, msm eller data. Hans föräldrar fick köra honom till skolan och efter skolan satt han hos sina föräldrar på deras jobb tills de kunde köra hem honom. Hans självkänsla var efter detta totalt knäckt.

Man undrar, händer detta i Sverige idag? Det låter som rena rama maffimetoder, men det är unga grabbar (kanske tjejer med?) som håller på med detta. För att känna makt över andra och få "snabba" pengar kanske? Ruskigt är det i alla fall och som mamma reagerar man kanske extra då det tydligen inte är ovanligt. Förekommer tydligen mest i sk fattiga områden. Första exemplet här hände tex i Hammarkullen i Göteborg.

Man hoppas som förälder att barnen ska kunna växa upp i en trygg värld och kunna få leva och njuta av livet- det är ju ens önskan- men sådana här saker är skrämmande. Man känner sådan maktlöshet och undrar, var finns föräldrarna till dessa barn och vad gör polisen? Som den ena killen sa som varit utsatt för detta; det är så "synd om" förövaren och när de kommer till tingsrätten ska de visa upp hur de förändrats, men offret då? Den som legat hemma i sitt rum i åtta månader för att han varit för rädd för att gå ut pga alla hot? Hot bla om att om han berättar det för någon så ska de döda hans familj?

Intressant men skrämmande reportage.

Inga kommentarer: