söndag 23 september 2007

Du sköna, gröna, granna...

goda avokado...Jättegott att ta avokado, mosa ordentligt och bara lägga på en smörgås, enkelt men jättegott- och nyttigt.

Häromdagen skrev jag lite om min favvogrönsak- blomkålen. Men jag gillar inte bara blomkål utan andra grönsaker också. Och frukter. Det finns så många olika goda smaker där ute i skapelsen och i vårt rika skafferi av grönsaker och frukter att hämta ur.

Här kommer lite "onödig" men kul info om avokadon, en annan av mina favoriter. Avokadon fick sitt namn efter aztekernas ord ahuacatl. Den introducerades hos den europeiska allmänheten år 1519. Några sorter av avokado är inte större än ett hönsägg, andra är lika stora som en medelstor melon och väger upp till två kilo.

När avokadoträden blommar är de täckta av tusentals ljusgula blommor, men bara en av 5 000 av dessa blommor blir en avokado.

Avokadon har ett enastående näringsvärde. Den är rik på protein, riboflavin, niacin, kalium och vitamin C. Det sägs att den innehåller inte mindre än 11 vitaminer och14 mineralämnen. Den är också rik på fett, och dess olja liknar olivoljan i det att den innehåller enkelomättade fetter.

Nästan varje del av avokadoträdet går att använda. Träet används till bränsle. Kärnan används i Sydamerika för att märka kläder, eftersom den lämnar efter sig en outplånlig fläck. I vissa delar av Filippinerna gör man te på bladen. Trädets bark sägs kunna användas för att färga kläder.

När du ska köpa avokado, så försök inte avgöra om den är mogen genom färgen på skalet, eftersom den varierar från en sort till en annan. Försök att krama frukten mycket försiktigt med handen. Om den känns en aning mjuk är den mogen. Den ska förvaras luftigt och i rumstemperatur. Smaken kan förhöjas med en stark dressing. Den passar bra med räkor, krabba eller hummer eller i sallad. En del blandar avokado med andra frukter och gör en uppfriskande fruktdrink.

Ett exempel på en god sallad med avokado har dessa ingredienser:

  • Avokado
  • Gurka
  • Tomater
  • Sallad
  • Rödlök
  • Fetaost
  • Kidneybönor
  • Dressing

Dela och skiva allt i mindre bitar, lägg i kidneybönor och blanda allt. Häll över lite dressing. Ät och njuuut. Jättegott.

Bon apetit!!









Inga kommentarer: