söndag 13 april 2008

Sound of Music...


Var igår kväll och såg musikalen "Sound of Music" med bla Pernilla Wahlgren och Tommy Nilsson i huvudrollerna. Var jättebra och kul. Vilka röster de har alltså. Jag fascineras av hur de kan komma ihåg text, danssteg och olika rörelser till en nästan tre timmar lång musikal, fantastiskt. Det var inte många scener där Pernilla W inte var med. Och när Tommy Nilsson sjöng Edelweiss, ja då rös jag nästan, den är så vacker den sången.


Sen är det ju en sån fantastiskt vacker miljö som handlingen utspelar sig i, de gröna ängarna med Alperna i bakgrunden är hänförande vackert.



Att sen handlingen är baserad en verklig historia är också intressant tycker jag. Verklighetens Kapten von Trapp med familj fick fly undan nazisterna och lämnade Österrike utblottade. De överlevde genom att sjunga sig igenom Europa och besökte bla Sverige. Sedan kom de till USA där de slutligen fick stanna. 1942 kom de till Stowe i norra Vermont där de köpte en gård som de flyttade in i. De brukade jorden här, drev musikläger och uppförde sedan ett rymligt jaktslott i Salzburgstil år 1950. Kapten Georg von Trapp dog 1947 och Maria dog 1987, men än idag ägs och drivs The Trapp Family Lodge av familjen. Ett intressant levnadsöde som samtidigt är en fantastisk historia om kärlek, glädje, gemenskap och familjesammanhållning.



Maria von Trapp


Georg von Trapp



Verklighetens familjen von Trapp





Inga kommentarer: