onsdag 16 april 2008

Majblomman...


2007 firade Majblomman 100 år. Den första majblomman såldes 1907.


Initiativtagare till den var Beda Hallberg (1869–1945) som ville använda pengarna till förebyggande insatser mot fattigdom och folksjukdomen tuberkulos bland barn och unga. Den första majblomman såldes till förmån för tuberkulossjuka i Göteborg, och idén spred sig sedan snabbt över landet, och även utomlands. Vid den här tiden fanns inte lika mycket hjälp att få från samhället och många sjuka hade behov av välgörenhet.


Idén med att sälja en konstgjord blomma till ett så lågt pris att alla kunde köpa den var något helt nytt.


Beda Hallberg arbetade för en årlig insamlingsdag då många kunde bidra och visa sin solidaritet med fattiga och sjuka. Blomman har blivit en tradition som hör till våren, valborgsmässo-afton och första maj. Färgen på blomman bestäms av Maj-blommans Riksförbund och det är modefärgen för året som Svenska Moderådet fångat upp. En regel finns dock: vart femte år ska blomman vara blå.


Majblommorna säljs av skolbarn i åldern 9-12 år under två, tre veckor i april. Bara under 2006 såldes det majblommor för ca 39 miljoner kronor.


I dag finns majblomman bara kvar i Sverige, Norge, Finland och Estland, i de andra länderna slutade den säljas då man utrotat tuberkulos.
Alla majblommor genom åren:



Varför inte när vi ändå talar om majblomman, spela Majblommespelet? Gå in på majblommespelet och testa så får du se.






Inga kommentarer: