lördag 5 april 2008

Vin när man ammar?


Läste i Netdoktors nyhetsbrev via mail den 11 mars att Livsmedelsverket ändrar i sitt kostförslag vid amning och att lite vin är okej för ammande. Enligt förslaget till nya rekommendationer ska ammande kvinnor kunna dricka ett till två glas vin en till två gånger i veckan. Gravida kvinnor ska även i framtiden avstå från alkohol.


Myndigheternas rekommendationer till kvinnor har hittills varit glasklara: ingen alkohol under graviditet och så länge du ammar.Olle Hernell, professor i pediatrik vid Umeå universitet, har lett en expertgrupp som undersökt frågan om alkohol. – Jag har tittat på vilka medicinska effekter man kan se på barnet. Om det är en måttlig konsumtion som rör sig om ett till två glas vin vid enstaka tillfällen finns det inget belägg för att det skulle vara en risk för barnet, säger han till Aktuellt, rapporterar SvD.

Källa: Svenska Dagbladet, 080311, del 1, sida 6, © Netdoktor.se, Eric Telander







Ja, ska man dricka vin när man ammar? Ja, det är väl upp till var och en att bestämma egentligen men man ska nog vara lite försiktig anser i alla fall jag. Vi vuxna påverkas ju av akohol, hur ska då inte små bebisar göra det? Risken finns kanske iom förslaget till nya rekommendationer att vissa kvinnor anser att det är "ok" att dricka vin när man ammar iom att Livsmedelsverket så att säga gett "klartecken"till att det är "ok".

Sen beror det ju också så klart på hur mycket vin man dricker. Kanske ett halvt - ett glas kan vara ok någon gång? Fast samtidigt så är det ju i förhållande till annat en relativt kort tid man ammar sitt barn så att avstå från alkohol under den tiden tycker inte jag är någon uppoffring. Men det står ju var och en fritt att göra som man vill och som man tror är bra för sitt barn och en själv. Vad tycker du? Är det ok att dricka vin när man ammar?




Inga kommentarer: