tisdag 4 december 2007

En "bra" kan ibland vara bra att ha...



I år fyller bh:n som bekant 100 år.
Läser man i Wikipedia om bh så sägs det:


"Bevis för brösthållare kan finnas så långt tillbaka i tiden som 4500 f.Kr. Kvinnorna i Grekland bar under antiken en bröstsnörning, vilken kallades apodesmos eller mastodeton, som gav deras byst stadga när de tränade.

I den antika kvinnodräkten återfinns ett behå-liknande plagg (latin strophium, av grekiska strophion, bröstbinda) som bestod av ett brett tygband som kvinnan virade runt sin byst. Stundtals var detta försett med axelband.





Ordet bysthållare kommer av tyskans Büstenhalter. På engelska heter det bra, som är en förkortning av franskans brassière. (Ett fransk-svenskt "hand-lexikon" från 1841 översätter brassières (pl.) till liten kort tröja att hålla kroppen stadig. ) På franska heter dock behå soutien-gorge.


BH-storlekar anges med två mått: storleken på brösten (kupan) (A-F) och omkretsen på kroppen (70-95).


Den moderna behån uppfanns av fransyskan Herminie Cadolle år 1889. Uppfinningen som hon kallade le bien-être ("välgöraren") bestod av två delar. Den nedre delen var en korsett för midjan, och den övre delen gav bysten support med hjälp av axelband. 1905 började den övre delen att säljas separat under namnet soutien-gorge ("nackstöd"). Cadolles företag existerar än idag.


En bysthållare, behå eller bh är ett underklädesplagg för kvinnor, som stöder, samlar och formar brösten".

Intressant att tänka att våra medsystrar för sekler sedan också kanske använt ett liknande klädesplagg som vi kvinnor i våra dagar- dock säkerligen med lite annorlunda utseende. Undrar hur de tänkte, hade kvinnor förr också komplex för sina bröst? För stora, för små osv? Säkert var nog att de också ville vara fina under, likaväl som vi vill det idag. Nu vet man väl kanske inte exakt hur eller när bh:n kom till eller hur den såg ut i sin begynnelse, men det är alltid kul att fundera.


Ett bra plagg är det i alla fall, om än inte alltid så bekvämt kanske. Numera finns den ju också i en uppsjö av former, material, priser och färger. Allt ifrån amningsbh (en bra sak), sportbh till riktigt raffinerade saker. Något för varje kvinnas smak (och plånbok) helt enkelt.

Inga kommentarer: