tisdag 22 juli 2008

Tankar för dagen...


Ofta när man slår på TV:n eller slår upp en dagstidning så kan man bara inte låta bli att förundras eller kanske snarare förskräckas över vilken i många avseenden hemsk och ond värld vi lever i. Det går knappt en dag utan att man läser om än den ena än den andra misshandeln, våldtäkten ja, tom mord. Tänk bara på lilla Engla nyss. Man ryser när man tänker på vilka sjuka människor det kan finnas där ute i samhället omkring en. Och med "sjuka" menar jag inte sjuka som i psykiskt sjuka, nej, psykisk sjukdom är något som vem som helst kan drabbas av och som inte har med detta att göra alls- nej, med sjuka menar jag människor som helt enkelt är onda och "sjuka" på så sätt, människor som finner ett nöje i att se andra människor plågas.


Tänk bara på alla krig som förekommer i världen och alla oskyldiga som drabbas av dem. Alla barn som inte får äta sig mätta och som lider på olika sätt. Visste du att "antalet dödade i krig under 1900-talet var tre gånger så stort som antalet dödade i alla krig från första århundradet e.Kr till 1899". (Källa: Worldwatch Institute)


Eller att det trots vetenskapliga och medicinska framsteg är omkring fem miljoner barn som dör varje år på grund av undernäring.


Och då lever vi i ett sk "upplyst" och "modernt" samhälle där en del människor lever i ett överflöd som man inte fattar vidden av medan andra inte ens har mat för dagen. Det är ruskigt.


Människan har verkligen trots olika sätt att försöka lösa dessa problem på inte lyckats. Inget styre, ingen politisk organisation och inga religiösa har kunnat tillfredsställa människors grundläggande behov av fred, välstånd och god hälsa.


Nej, det är en på många sätt orolig värld vi lever i, trots att vi i Sverige ändå har det rätt så bra i jämförelse med många andra. Vi kan i alla fall få äta oss mätta varje dag, vi lever inte i ett land i krig och vi alla har oftast det viktigaste i livet- mat för dagen, tak över huvudet och kläder på kroppen.


Och när jag nu ser ut genom fönstret på min trädgård kan jag ändå inte låta bli att känna glädje. Vilken vacker värld vi ändå trots allt lever i. Jag menar- jorden, vår värld, vår planet är det ju inget fel på och de flesta människor vill säkert varandra väl och vill bara få leva ett lyckligt liv med sina familjer och vänner i god hälsa och välstånd. Tänk om ändå alla vore sådana och ville det...


Tänker idag på bla Englas familj och alla andra som har drabbats plötsligt av hemska saker. Låt dessa händelser inte ha skett förgäves utan låt dem bli en lärdom för alla oss andra att ta vara på varje sekund och att vara rädda om varandra- och inte bara om våra nära och kära utan om alla människor, även om vår nästa.....






Inga kommentarer: